Endüstriyel İzolasyon

Endüstriyel İzolasyon

Yalıtım ve yalıtım sistemleri Neden önemli

  1. Enerji maliyetlerini düşürmek için
  2. Süreç performansını artırmak için
  3. Emisyonları azaltmak için
  4. Personeli korumak için
  5. Donma koruması sağlamak için
  6. Yalıtım sistemi yüzeyinde yoğuşmayı önlemek için
  7. Gürültü seviyelerini azaltmak için
  8. Yatırım getirisini maksimize etmek için

Isı yalıtımı bunun çoğunu sağlayabilir. Önem seviyesi projeden projeye değişir.

Endüstriyel tesis Yalıtımları neye göre belirlenir

Malzeme üreticileri, dağıtıcılar ve yükleniciler için mühendislerin bir yalıtım sistemini nasıl tasarladığını ve belirli bir proje için uygun malzemeleri nasıl seçtiğini anlamaları yararlıdır. Tasarımcılar bazı temel ilkeleri takip etmelidir. Önce neyi yalıttıklarını (bir boru, tank, kap vb.) Değerlendirirler. Daha sonra sürecin doğasına bakarlar (yüksek sıcaklık, düşük sıcaklık, ortama yakın sıcaklık vb.). Yalıtımın birincil nedenini düşünüyorlar. Elbette tasarım koşullarını (servis sıcaklığı, ortam sıcaklığı vb.) Ve tasarım kriterlerini bilmeleri gerekir. Bir sistem tasarlamadan ve malzemeleri belirlemeden önce aşağıdaki soruların ele alınması gerekir:

  • Hava şartlarına karşı koruma gerekli mi (içeride mi yoksa dışarıda mı)?
  • Karşılanması gereken kodlar var mı?
  • İzolasyon altında korozyon oluşumunu önlemeye özel bir ihtiyaç var mı (CUI)?
  • Yanmaz izolasyon kullanmaya ihtiyaç var mı?
  • Personel koruması gerekli mi?
  • Yalıtım malzemesi, yüksek basınç dayanımına sahip olmasını gerektiren fiziksel kötüye kullanım ve / veya titreşime maruz kalacak mı?
  • Sistemin ses iletimini engellemesi gerekiyor mu?
  • Zaman içinde hangi yatırım getirisi gereklidir?
  • Sistem ne kadar sürmeli?

Mevcut daha eski bir spesifikasyon varsa, tasarımcı, yukarıdaki tüm sorunları ele aldığından emin olmak için onu ayrıntılı olarak incelemelidir. Değilse, güncellenmesi gerekecektir.

Birincil ısı yalıtımı türleri lifli, granül ve hücreseldir. Ayrıca her tür içinde farklı malzemeler vardır (cam elyafı, mineral yün, kalsiyum silikat, perlit, gözenekli cam, polistiren, poliizosiyanürat, vb.) Ve her malzemenin farklı özellikleri vardır. 

 Ayrıca farklı sıcaklık aralıklarını tartışır: kriyojenik aralık (-100 ° c'nin altında); termal aralık (-100 ° ila 1.200 ° c); ve refrakter aralığı (1,200 ° c'nin üzerinde). Bunların anlaşılması önemlidir çünkü her malzemenin üst ve alt sıcaklık sınırları vardır ve bunun ötesinde artık kullanıma uygun değildir. Bu sınırlara neyin sebep olduğunu anlamak da önemlidir (doğrusal büzülme, erime, alev alma, kontrol dışı egzotermi vb.). Yükleniciler ve distribütörler bu sınırlamaları anlarlarsa, artık müşterilere yalıtım malzemelerini uygun olmayan sıcaklık aralıklarında kullanmalarını önermeyeceklerdir.

Yalıtım malzemesi çeşitleri

Farklı formlarda farklı yalıtım malzemeleri mevcuttur. Örneğin, bazıları yalnızca sert levhalar veya bloklar ve / veya sert önceden oluşturulmuş boru şekilleri olarak mevcuttur; diğerleri sadece esnek, dayanıklı battaniyeler olarak mevcuttur. Form, malzemelerin nasıl kurulacağı ve kurulum verimliliğinin ne olacağı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Malzemelerin birçok farklı mekanik ve kimyasal özelliği vardır. Örneğin, bazı sert malzemeler yüksek basınç dayanımına sahiptir ve diğerlerinden daha fazla fiziksel suistimal ve titreşim alabilir. Bazıları suyu kolayca emer ve kuru kalmaları için ekstra dikkat gerektirir. Diğerlerinin aksine, kimyasında hidrofob vardır ve su emilimine direnebilirler. Bazılarına imalat sırasında CUI (karbon çelik yüzeylerde) veya gerilme korozyonu çatlağı (paslanmaz çelik yüzeylerde) olasılığını azaltmak için korozyon inhibitörleri eklenmiştir.

Bazı yalıtım malzemeleri ve aksesuarları, güçlü asitler, güçlü bazlar veya sıvı hidrokarbonlar gibi belirli kimyasallar tarafından saldırıya uğrar. Bazıları kolayca yanar ve yanmayı destekler, bazıları yanmayı desteklemeyecek, ancak yine de yanıcılık testine göre yanıcı olarak değerlendirilecektir ve bazıları ne yanmayı destekleyecek ne de yanıcı olarak derecelendirilecektir. Bütün bunlar mekanik izolasyonla çalışanlar tarafından iyi anlaşılmalıdır.

  • Hava şartlarına direnmeleri gerekiyor mu?
  • Karşı koymaları gereken belirli kimyasallar var mı?
  • Ateşe dayanabilmeleri gerekir mi?
  • Düşük bir emisyona sahip olmalılar mı?
  • Kötüye kullanıma dirençli olmalılar mı?

 Genel olarak mekanik yalıtımla çalışırken, ısı yalıtımının bir tesisin birçok alanında sinerjik bir etkiye sahip olduğunu hatırlamak önemlidir.

 

Enerji maliyeti

Üretim kalitesi

İşçi konforu

İşçi güvenliği

Süreç kararlılığı

Tesis emisyonları

Tesis bakımı

Farklı tipte yalıtım malzemelerinin uygun olduğu yerlerde önemli bir örtüşme olsa da, iki tip tamamen aynı değildir. Her birinin güçlü yönleri ve sınırlamaları vardır. Yine de, her tür mekanik yalıtımın ortak bir yönü vardır: Doğru bir şekilde tasarlanmış ve bir sistemin parçası olarak monte edilmiş, aşırı ısı kaybı veya ısı kazanımı için uygun maliyetli bir çözüm sağlar.

 

Mekanik yalıtım temellerine uyulduğunda, bir yalıtım sistemi enerji kullanımını azaltır; proses kontrolü, personel koruması (sıcak sistemlerde) ve yoğuşma kontrolü (soğuk sistemlerde) sağlar; emisyonları azaltır; ve 20-25 yıl sürer. Hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi, bir şeyleri ilk seferinde doğru yapmak ve sonra zamanla bunlarla ilgilenmek işe yarar.

Bakımlı bir yalıtım sistemi 20 ila 25 yıl dayanmalıdır. Ancak bunun gerçekleşmesi için sistem akıllıca belirlenmeli ve sonuçta ortaya çıkan teknik özelliklere yalıtım yüklenicisi tarafından uyulmalıdır

İzolasyon Sistem Bakımı

Tesis sahipleri ve operatörleri mükemmel bir yalıtım özelliklerine sahip olabilir, kaliteli malzemeler satın alabilir ve malzemeleri tam olarak belirtildiği gibi monte ettirebilir, ancak sistemi uygun şekilde korumazlarsa performans zamanla düşecektir. Hiç bir şey sonsuza dek sürmez. Bir yalıtım sistemi ne kadar iyi korunursa, o kadar uzun sürer ve performansı o kadar iyi olur. Bakım ücretsiz değildir, ancak kritiktir.

Mekanik yalıtım, enerji kullanımını azaltmak, bir süreci kontrol etmek, personel koruması sağlamak, yoğuşmayı önlemek, donmaya karşı koruma sağlamak ve daha fazlası için kullanılır. Yalıtım ezilirse, ıslanırsa veya şiddetli titreşimden dolayı bozulursa, yalıtım sisteminin tasarlandığı termal performansı sağlamayacaktır.

 

İzolasyon malzemesi neye göre seçilmeli ?

İzolasyon malzemesi birkaç faktör göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

İlk olarak, yalıtım malzemesi, termik akışkan tarafından elde edilebilen maksimum sıcaklıktan daha yüksek bir nominal sıcaklığa sahip olmalıdır. Söylemeye gerek yok gibi görünse de, daha düşük sıcaklık yalıtımının monte edildiği sistemler gördüm. Bu genellikle yüklenici ile zayıf iletişim ve resmi bir termik akışkan yalıtım spesifikasyonunun olmaması nedeniyle oluşur. Termik akışkan ekipmanını yalıtmak için uygun malzemeler kalsiyum silikat veya cam köpük malzemelerdir.


İkincisi, boru sisteminin flanşlar, vanalar, pompalar veya sızıntı yapabilecek diğer bileşenleri içeren bölümlerinde yalıtım, yalıtımı emmeyecek ve şişmeyecek bir malzeme olmalıdır.

Üçüncüsü, yalıtım malzemesinin metal bir kıl.

Son olarak, personeli korumak için, sızıntı ihtimali olan  flanşlar ve vanalar, herhangi bir damlamayı toplayacak ve onları güvenli bir yere yönlendirecek bir flanş siperi veya başka bir koruyucu örtü içine alınmalıdır.

Termik akışkan sistemi bileşenlerini bağlarken, boru sistemini doğru bir şekilde tasarlamak, boru gerilimini kontrol etmek, uygun boru vanası ve yalıtım malzemelerini seçmek ve personel ile akışkan teması olasılığını azaltmak için güvenlik endişelerini kullanmak için harcanan çaba, proses gereksinimlerini karşılar, daha az bakım gerektirir ve operatörler ve bakım personeli için güvenlidir.